Paviljoen Westerkade
Het paviljoen is door zijn eenvoudige opzet, bijzondere detaillering en subtiele verwijzingen naar de scheepvaart en de Maastunnelgebouwen, een karaktervol en vanzelfsprekend onderdeel van de Westerkade.
Het Paviljoen op de Westerkade in het Scheepvaartkwartier is ontworpen in opdracht van Kotug, de Rotterdamse sleepdienst. Dit scheepvaartbedrijf werd in 1911 opgericht toen Antonie Kooren besloot een sleepboot te kopen. Tegenwoordig is het bedrijf een internationaal opererende scheepvaartonderneming die onder andere sleepdiensten verzorgt in de grootste havens van de wereld.
De planvorming begon in 2006, toen de gemeente Rotterdam de opdrachtgever vroeg of het mogelijk was om een klein kantoorgebouw op de Boompjes op te heffen. Ter compensatie mocht er dan een nieuw paviljoen op de Westerkade worden gebouwd. De opdrachtgever werkte hier graag aan mee, maar wilde ook een deel van het gebouw als horecagelegenheid inrichten om de internationale gasten van het bedrijf goed te kunnen ontvangen.
Het paviljoen, ontworpen door QWA, is een alzijdig gebouw dat door zijn ovale vorm de aanwezigheid op de kade minimaliseert. De vormgeving is geïnspireerd op de gebouwen van de Maastunnel met hun kenmerkende koperen daken. Verder is er inspiratie gevonden in de scheepvaart. Het dak is bijvoorbeeld vormgegeven als een omgekeerde scheepsromp en afgewerkt met groen gepatineerd koper. Het nautische thema is door Kingkongs verder opgepakt in het interieurontwerp, met als speciale eyecatcher de wand bij de entree met daarin alle scheepsmodellen van Kotug.
Omdat het gebouw alzijdig is en geen achterkanten heeft, is er binnen het gebouw gezocht naar extra opslagmogelijkheden. Het gebouw heeft een kern waarin alle voorzieningen zijn georganiseerd. Daaromheen een multifunctionele ruimte voor het kantoor of de horeca. Openslaande deuren naar het terras activeren de kade. Onder de kern is een compacte kelder gemaakt die in zijn positionering en diepte rekening houdt met de historische kade die zich onder de grond bevindt. Boven de kern is een installatievloer gemaakt waarop warmtepompen zijn opgesteld die het gebouw energieneutraal klimatiseren.
Naast het eerdergenoemde koper voor het dak, is voor verdere materialisering gekozen voor stucwerkgevels met een plint van groen geglazuurde bakstenen. Deze leggen een link met de groene geglazuurde stenen die in veel historische Rotterdamse gebouwen worden gebruikt. Voor alle verdere details is gekozen voor Belgisch hardsteen dat reeds op de kade wordt gebruikt voor het afbakenen van plantvakken.
Een bijzonder aandachtspunt voor de uitwerking was de brandveiligheid. Het gebouw is beschermd tegen plasbranden op de Maas. Dat betekent dat de schil van buitenaf tegen brand beschermd is, in plaats van zoals gebruikelijk van binnenuit. Dit geeft bijzondere uitdagingen, er zitten immers geen rookmelders boven de Maas. Alle benodigde installatie componenten zijn integraal ontworpen en opgenomen in de architectuur.
Geen resultaat
We hebben geen projecten om te tonen met de huidige selectie aan filters. Pas 1 of meerdere filters aan om andere projecten te zien.