Waterkering en brug Heusdensch kanaal

In Heusden is een grote keerwand tussen twee heftorens en een brug ontworpen. Het gecombineerde kunstwerk wil duidelijk laten zien wat er ruimtelijk aan de hand is en zich richten naar de structuur van het typische Hollandse landschap. De brug is een slank gebogen betonnen kokerdek ondersteund door twee betonnen pijlers.

Fotografie door: QWA

Opdrachtgever: Bouwdienst Rijkswaterstaat Utrecht
Omvang: Breedte kering 50 m, overspanning brug 144 m
Status: Gerealiseerd
Locatie: Heusden
Nominatie: Betonprijs 2003

Het gecombineerde kunstwerk ligt in het prachtige vlakke Land van Altena, vanuit het monumentale vestingstadje Heusden te zien. Het ontwerp wil duidelijk laten zien wat er gebeurt en zich richten naar de structuur van dit typische Hollandse landschap. In dit ontwerp is een grote, vlakke en rechte plaat in het midden tussen de twee heftorens aangebracht met een eenvoudige, maar samenwerkende constructie aan weerszijden daarvan. Het drukt in dit uitzonderlijke geval uit dat het hier mogelijk is dat de waterlast ook vanuit het noorden kan komen. De brug is een slank gebogen betonnen kokerdek ondersteund door twee betonnen pijlers. Een vorm die past bij de luie bewegingen van het lage landschap.

Architectuur
Infrastructuur
Thema

Geen resultaat

We hebben geen projecten om te tonen met de huidige selectie aan filters. Pas 1 of meerdere filters aan om andere projecten te zien.