De Groote Wielen Den Bosch

Voor de Bossche uitbreidingswijk ‘de Groote Wielen’ is een ‘familie van bruggen’ ontworpen. Het stedenbouwkundige aspect van de opgave stond daarbij centraal. Hoge elektriciteitsmasten domineren het gebied. Ze trekken een rechte lijn door het open landschap. De bastions (de plateaus waarop de elektriciteitsmasten staan) en de verschillende bruggen zijn verbonden met elkaar via de randweg en de waterloop ‘lage Ring’. Samen omzomen ze de nieuwe woonwijk als een halsketting, een snoer waaraan verschillende maar toch vergelijkbare objecten zitten. De vormgeving en het terugkerende metselwerk versterken de samenhang tussen de kunstwerken.

Fotografie door: Luuk Kramer

Opdrachtgever: Ingenieursbureau Gemeente ’s-Hertogenbosch
Omvang: Fiets- en verkeersbruggen, rotonde met fietsonderdoorgang, bastions hoogspanningsmasten
Status: Gerealiseerd
Locatie: ‘s-Hertogenbosch

Voor de fietsbruggen is een eenvoudige stalen liggerconstructie toegepast, met stalen leuning: licht en sterk. Het staal laat zich gemakkelijk combineren met het metselwerk. Het onderscheid tussen verkeersbrug en fietsbrug is zo duidelijk zichtbaar gemaakt. Brug 1 en 12 zijn bijzondere fietsbruggen over een ecologische zone. Ze liggen in elkaars verlengde en zijn vormgegeven als groene organische liggers.

De rotonde ‘Blauwe Sluis’ krijgt door het materiaalgebruik en de waterloop de kwaliteit van een intieme binnenplaats.

Architectuur
Infrastructuur
Thema

Geen resultaat

We hebben geen projecten om te tonen met de huidige selectie aan filters. Pas 1 of meerdere filters aan om andere projecten te zien.