Uyllanderbrug

De Uyllanderbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal is onderdeel van de oostelijke ontsluiting van IJburg en is gerealiseerd in opdracht van de gemeente Amsterdam.

De brug overspant 150 meter en zet een krachtig beeld neer door het spanningsverloop van de constructie te laten zien in de vorm van de brug. Het bijzondere brugontwerp is een moderne interpretatie van de standaard boogbrug. De stijfheid in dwarsrichting is geconcentreerd in twee dwarsliggers, welke een geheel vormen met het rechte aanzetstuk van de boog. Dankzij deze inventieve ingreep kan de breedte van de top van de boog versmald worden tot de helft.

Fotografie door: Luuk Kramer

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Lengte: 150m
Status: Gerealiseerd
Locatie: Amsterdam

De bogen met de trekbalken hebben een schuine stand die is afgestemd op de schuine lijnen van de andere drie bruggen die IJburg met het vaste land verbinden. Samen met de zichtbare bevestigingen van de hangstaven is het spanningsverloop van de brug helder en overtuigend.

Architectuur
Infrastructuur
Thema

Geen resultaat

We hebben geen projecten om te tonen met de huidige selectie aan filters. Pas 1 of meerdere filters aan om andere projecten te zien.